PROJEKT – RADIONICE: JA sam Budućnost!

JA sam Budućnost!

Projekt JA sam budućnost predstavlja dječje radionice u prirodi. Radionice su besplatne i namijenjene učenicima od 3. – 6. razreda.

Projekt je započet je 2019. kao sljednik uspješno provedenog pilot projekta Klinci na putu prema gore iz 2018.g., a osmišljen je kako bi se potaknulo djecu na zdrav životni stil, boravak u prirodi i razvoj interesa koji će povoljno utjecati na fizički i psihički razvoj djece.

Dječje radionice se uz donaciju UNIQA osiguranja organiziraju od strane Udruge Na putu prema gore u 2019., 2020., 2021. i 2022. godini.

Video o projektu snimljen od strane 24sata na bonus radionici 22.9.2019. na Ključić Brdu 🙂

ZAŠTO PROJEKT?

 • Povećani je broj pretile djece, te one s motoričkim smetnjama, vlada opsjednutost ekranima, premalo je boravka u prirodi, igre i kretanja.
 • Svladavanje prirodnih prepreka i zelene avanture u prirodi trebale bi biti mnogo uzbudljivije i zdravije, nego one virtualne.
 • Mobilni uređaji i aplikacije mogu biti iskorišteni na mudriji način; za vrijeme kretanja u prirodi.
 • Važno je razviti sposobnost razlikovanja manje bitnih od važnih informacija, znanja i vještina, kako pretraživanjem interneta, tako i u stvarnom svijetu.

CILJEVI PROJEKTA

Kreiranje i poticanje interesa kod djece:

  1. priroda – upoznaj i voli prirodu
  2. ekologija – svijest o očuvanju prirode
  3. kretanje – kretanjem do zdravlja i regulacije tjelesne mase
  4. pustolovina – zabavne, dinamične aktivnosti i igre u prirodi
  5. druženje- umjesto virtualnog kontakta
  6. ICT- korištenje tehnologija za učenje
  7. obitelj – poticanje obiteljskih druženja u prirodi

RADIONICE

Projekt se realizira svake godine kroz mnogobrojne dječje radionice u prirodi u okolici Zagreba, većinom vikendima i praznicima, a ponekad i u tjednim terminima poslije podne. Svaka radionica ima svoju temu, projekt generalno uključuje 3 teme, a djeci je ponuđeno više termina radionica na odabir.

3 teme radionice:

1. Orijentacija – osnove snalaženja na kartama, korištenje kompasa i kartografije na mobitelu, igre snalaženja u prostoru, orijentacija pomoću znakova u prirodi te eko akcija skupljanja otpadaka. Radionice orijentacije održavaju se na Medvednici, Ključić Brdu, Dotrščini i Gradu mladih.

 

2. Planinarenje – usponi planinarskim stazama uz korištenje kartografije na mobitelu, uz igre putem. Radionica planinarenja održavaju se na raznim stazama Medvednice (usponi do Kraljičinog zdenca, Kamenih svata, Hunjke, Sljemena i dr.).

 

3. Penjanje na stijeni (+ veranje na drvo)  – osnove penjanja na stijeni, uz upotrebu užeta za prevenciju pokliznuća/pada i sigurnosne opreme (penjački pojas i kaciga). Pripremne radionice za penjanje u stijeni su zabavne radionice veranja na drvo. Radionice penjanja se održavanju kod Sljemenskog tunela, a veranje na drvo u zagrebačkim parkovima Dotrščina, Grad mladih, Bundek i dr.

 

Na radionicama je od 2019. godine sudjelovalo preko 500 učenika 3. – 6. razreda  iz mnogih osnovnih škola grada Zagrebe i okolice.

Na završnim svečanostima organiziranim u pojedinim osnovnim školama, osim diploma, posebne nagrade dobili su učenici koji su sudjelovali na najviše radionica, čak 4 ili 5 🙂

 

Za vrijeme radionica ponekad se održava i foto natječaj s motivima prirode i djece u prirodi, pa se najuspješniji mladi fotografi također nagrađuju.

Naš sponzor UNIQA osiguranje osigurava lijepe nagrade za male sudionike projekta, a tu su i prepoznatljive zelene majice Na putu prema gore. 🙂

 

Program radionica provode članovi i voditelji udruge Na putu prema gore; planinski vodiči Aleksandar i Sandra Brborović, profesor tjelesne i zdravstvene kulture Robert Pocrnić, te asistenti na terenu.

Radionice su besplatne za učenike. Pri provedbi radionica velika pažnja se posvećuje sigurnosti djece, a sveprisutna je podrška UNIQA osiguranja.

Više informacija o projektu i održanim radionicama pronađite na web stranici JA sam budućnost i Facebook stranici Ja sam budućnost