Kad vrh svih vrhova dokaže svoju uzvišenost a penjač bespogovorno ustukne njemu nadomak…

Matterhorn… san planinarskih snova, simbol planina svijeta, pompozno prepoznatljiv, privlačan i zastrašujući alpski monument. No, samo za odabrano društvo. I ne uvijek.
Matej, Goran i Aco; penjački trio, s potpunim respektom i visokim nivoom pripremljenosti za suočavanje s iskušenjima ove planine osvjedočili su njegovoj surovoj veličini.

Uspon s talijanske strane, preko zahtjevnog Liongrata, pomno isplaniran i pripremljen, donio je nemjerljivo iskustvo, za pamćenje… ali ne i ono sa samog vrha. Planina ih je tog dana, nadomak vrha, u suradnji sa svojim prevrtljivim vremenskim partnerom, prinudila na odluku o odustajanju… odluku tešku ali razboritu. Onu koja u konačnici planinara i penjača čini svjesnijim… kompletnijim… jačim. Onu koja nosi iskustvo i snagu izbora a cilj pretvara u put. Jer planina je ta koja postavlja pravila. U protivnom odnosi živote. Baš kao što je uzela 2 ljudska života, ispod vrha Matterhorna, ne tako puno sati nakon ove odluke.
Matterhorn će još malo krasiti planinarske snove… neki će u velikoj strasti za dosegom vrhova gubiti živote a neki će sa zahvalnošću prepoznati pojam vrhova; u nama samima.

Facebook galerija