Humanitarni izlet u Park prirode Lonjsko polje i tradicijska posavska sela, okupio je mnoga srca i gojzerice Na putu prema gore, sa željom da pomognemo stradalima u Petrinjskom potresu 2020.

Znate li da je Lonjsko polje europska Amazona? Prohodali smo turu uz rub ovog posavskog vodenog carstva, prošetali autohtonim selima; objedinili blatnjave izazove s idiličnim neočekivanim prizorima i povratkom u neka stara vremena.

Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi, smješteno u dužini od 100-injak km uz lijevu obalu rijeke Save, fascinantna je prirodna retencija. Možda nedovoljno istaknuto za domaću javnost, ali već godinama ga posjećuju strani turisti i istražuju outdoor rekreativci. Jedinstveni prirodni kompleks poplavnih šuma i pašnjaka, stanište nekoliko stotina ptica, riba, sisavaca i drugog životinjskog svijeta, a isto tako više stotina biljnih vrsta. Obiluje vodenim i kopnenim putevima, raj za ljubitelje prirode, potpuno različit i fascinantan u svako godišnje doba.

Posavska sela uz Lonjsko polje zapanjuju dobro očuvanom tradicijskom arhitekturom, vratile su nas u nekadašnji način život i zaboravljene vrijednosti. Ujedno smo dobili odgovore zašto ove tradicionalne drvene kuće nisu stradale u potresu. Posjetili smo sela Krapje, Kratečko i Čigoč – europsko selo roda.

Jedinstveni kraj, nevjerojatna priroda, poseban izlet… podsjetnik na ono što je važno, što trebamo očuvati – u sebi i oko sebe. Hvala svim sudionicima izleta i članovima udruge Na putu prema gore koji su ovom prigodom sudjelovali u prikupljanju donacija za stradale obitelji na Banovini.