Radionice svjesnog planinarenja osmišljene su u formi male planinarske škole za one koji žele dublje doživjeti prirodu, iskusiti moć planine, naučiti planinariti uz što manje napora a pritom svjesno nadahnuti sebe. Na radionicama učimo osvijestiti djelovanja prirode i prepoznati njene poruke kroz vlastito iskustvo. U moćnom planinskom okruženju, kroz uspon na planinu, prepoznajemo vlastiti životni put. Učimo koristiti svoje potencijale, ne samo fizičke već i one unutarnje, često zatomljene. Cilj nam je kod svakog polaznika ojačati životnu energiju i povjerenje u vlastite sposobnosti, te pružiti iskustvo pomicanja vlastitih granica.

Radionice svjesnog planinarenja upotpunjujemo s jogom u prirodi, omogućavajući polaznicima postizanje harmonije tijela, uma i duha sa okolinom.

Iskustvo polaznika unutar ciklusa radionica gradi se postepeno, kroz edukativni i iskustveni dio.

 

Edukativni dio jednog ciklusa radionica uključuje odvojena predavanja, te dodatnu edukaciju na terenu, s ciljem učenja osnova planinarske teorije i metoda osobnog razvoja:

 • planinarska etika uz duhovni pristup planini
 • zaštita planinske prirode
 • kretanje u planini
 • priprema za planinarenje
 • planinarska oprema
 • usklađivanje prehrane i tjelesnog potencijala
 • osobni razvoj u kontaktu s prirodom

Iskustveni dio sastoji se od planinarskih tura prilagođenih početnicima. Vodimo ih u laganom tempu i prilagođavamo uvjetima na terenu. Polaznici kroz ovu metodu uče o stabilnom kretanju po strminama, pravilnom fizičkom opterećenju,  regulaciji daha i korištenju prikladne planinarske opreme. Posebna pažnja pridaje se usklađivanju fizičkih i mentalnih kapaciteta, primjenom odabranih vježbi joge u prirodi. Kroz posebne tehnike disanja i odabrane vježbe za pripremu i istezanje tijela, fizički napor i iscrpljenost u planinarenju, kod polaznika se smanjuje na najmanju moguću mjeru.

Ciklus radionice svjesnog planinarenje uključuje:

 • 1 poludnevna hodačka tura na planinarskoj stazi, obronci Medvednice
 • 3 jednodnevna planinarska izleta
 • 1 dvodnevna planinarska tura
 • 1 odvojeno predavanje (online ili uživo) + 2 predavanja u sklopu izleta

Izleti se održavaju se u planinama Hrvatske (područje Samoborskog gorja, Gorskog kotara, Učke, Primorja, Velebita i dr.) te slovenskim Alpama. Izleti su gradirane su težine i omogućavaju svakom polazniku stjecanje postepenog iskustva za kretanje po planinama, a povrh svega razvijaju samopouzdanje i sigurnost u vlastite sposobnosti.

Iskustveni dio radionica za vrijeme boravaka u prirodi uključuje i metode poticanja osobnog razvoja kroz razne tehnike meditacije, relaksacije, mindfulnessa, zvukoterapije, aromaterapije i dr.

Radionice se održavaju za male grupe do 16 polaznika.

Cijena radionice uključuje:

 • Članstvo u udruzi „Na putu prema gore“
 • Edukaciju kroz predavanja, organizaciju planinarskih izleta, vođenje na terenu (5 tura / izleta)
 • Primjenu joge, aromaterapije i drugih metoda za proširenje kvalitete života i samorazvoj

Cijena ne uključuje troškove prijevoza do planinarskih destinacija (osobni automobili sudionika – organizirano uz podjelu troškova), troškove noćenja u planinarskom domu za vrijeme 2-dnevne ture, hranu i piće za vrijeme izleta.

Termin novog ciklusa radionica i cijena bit će objavljeni na ovoj stranici.

Informacije i prijave za radionicu: svjesno.planinarenje@gmail.com ili 099 3116 567

Dojmove polaznika s prethodnih radionica pročitajte ovdje

Albume fotografija s izleta svjesnog planinarenja pogledajte ovdje