Tko traži cilj, ostat će prazan kad ga dosegne, tko pak nađe put, cilj će uvijek nositi u sebi.
Nejc Zaplotnik, legenda slovenskog alpinizma

 

Svi mi tražimo put kako biti bolji, uspješniji, sretniji. Puno je puteva s različitim nazivnicima. Priroda je oduvijek bila naš veliki učitelj. Ipak, u svakodnevnoj utrci s vremenom i pritiscima suvremenog života,  u potrazi za raznim načinima postizanja uspjeha, zaboravljamo iskonsku snagu prirode. Toliko je poruka u svakom njenom izražaju, u svim njenim oblicima, bojama i mirisima. U trenutku kad joj se približimo, svjesno zakoračimo njenim stazama, usmjerimo pažnju na njene detalje, ona će nam otvoriti put do nas samih i otkriti spoznaje za život.

Planina je onaj moćni izražaj prirode koji nas tjera da svijet pogledamo odozgo. Zadovoljava našu žudnju za usponom, prolijevanjem znoja, otvaranjem ispušnih ventila… A onda nam kroz pogled s vrha neumitno širi perspektivu i otvara horizonte.  Uspon na planinu je u biti uspon unutar našeg vlastitog bića. Naše pomicanje granica. A osjećaj s planinskog vrha je poklon pune svjesnosti koji nas stavlja u sadašnji trenutak, kojim ostvarujemo jedan mali dio sebe.

Koncept svjesnog planinarenja osmišljen je za one koji žele iskusiti snagu prirode, doživjeti planinu uz što manje napora i svjesno nadahnuti sebe. Planinarski izleti vođeni su u kontroliranom umjerenom tempu uz usmjeravanje pažnje na regulaciju daha i unutarnji doživljaj. Planinari kroz ovu metodu uče o stabilnom kretanju po strminama, odmjerenom fizičkom opterećenju, tehnikama disanja, korisnoj planinarskoj opremi i primjerenoj prehrani. Svjestan doživljaj, uz stalan fokus na vanjske i unutarnje dojmove tijekom planinarskih izleta, produblje se yogom u prirodi; kroz fizičke vježbe, tehnike disanja i meditacije.

Pridružite se našim izletima i radionicama i zajedno ćemo pomaknuti naše granice!

It is not the mountain we conquer, but ourselves
Sir Edmund Hillary, čovjek koji je prvi popeo Mount Everest, najvišu planinu svijeta