PROJEKT – RADIONICE: JA sam Budućnost!

JA sam Budućnost!

Projekt JA sam budućnost 2019. je sljednik uspješno provedenog pilot projekta Klinci na putu prema gore iz 2018.g., a osmišljen je kako bi se potaknulo djecu na zdrav životni stil, boravak u prirodi i razvoj interesa koji će povoljno utjecati na fizički i psihički razvoj djece.

Projekt je ostvaren 2019. uz donaciju UNIQA osiguranja

Video o projektu snimljen od strane 24sata na bonus radionici 22.9.2019. na Ključić Brdu 🙂

ZAŠTO PROJEKT?

 • Povećani je broj pretile djece, te one s motoričkim smetnjama, vlada opsjednutost ekranima, premalo je boravka u prirodi, igre i kretanja.
 • Svladavanje prirodnih prepreka i zelene avanture u prirodi trebale bi biti mnogo uzbudljivije i zdravije, nego one virtualne.
 • Mobilni uređaji i aplikacije mogu biti iskorišteni na mudriji način; za vrijeme kretanja u prirodi.
 • Važno je razviti sposobnost razlikovanja manje bitnih od važnih informacija, znanja i vještina, kako pretraživanjem interneta, tako i u stvarnom svijetu.

CILJEVI PROJEKTA

Kreiranje i poticanje interesa kod djece:

  1. priroda – upoznaj i voli prirodu
  2. ekologija – svijest o očuvanju prirode
  3. kretanje – kretanjem do zdravlja i regulacije tjelesne mase
  4. pustolovina – zabavne, dinamične aktivnosti i igre u prirodi
  5. druženje- umjesto virtualnog kontakta
  6. ICT- korištenje tehnologija za učenje
  7. obitelj – poticanje obiteljskih druženja u prirodi

RADIONICE

Projekt je realiziran kroz 11 dječjih radionica u prirodi u okolici Zagreba, koje su se održavale vikendima u periodu od 4. svibnja do 9. lipnja 2019. Svaka radionica imala je svoju temu, projekt je uključivao 3 teme, a djeci je ponuđeno više termina radionica na odabir.

3 teme radionice:

1. Orijentacija – osnove snalaženja na kartama, korištenje kompasa i kartografije na mobitelu, igre snalaženja u prostoru, orijentacija pomoću znakova u prirodi te eko akcija skupljanja otpadaka. Održane su 3 radionice orijentacije, na Ključić Brdu, Dotrščini i Gradu mladih.

 

2. Planinarenje – uspon na Sljeme uz korištenje kartografije na mobitelu, uz igre putem. Održano je 5 radionica planinarenja na Medvednici (usponi do Kraljičinog zdenca i Sljemena).

 

3. Penjanje – osnove penjanja na stijeni, uz upotrebu užeta za prevenciju pokliznuća/pada i sigurnosne opreme (penjački pojas i kaciga). Održane su 3 radionice penjanja kod Sljemenskog tunela.

 

Sudjelovali su učenici 4., 5. i 6. razreda  pet osnovnih škola grada Zagrebe i okolice: OŠ Eugen Kvaternik, OŠ Mladost, OŠ Gustav Krklec, OŠ Ivan Meštrović, OŠ Fran Krsto Frankopan. Prijavilo se oko 250 djece, a diplome za uspješno završene radionice dobili su učenici koji su sudjelovali na barem 2 održane radionice.

Na završnim svečanostima organiziranim u pojedinim osnovnim školama, osim diploma, posebne nagrade dobili su učenici koji su sudjelovali na najviše radionica, čak 4 ili 5 🙂

 

Za vrijeme radionica održan je i foto natječaj s motivima prirode i djece u prirodi, pa su najuspješniji mladi fotografi također nagrađeni.

Naš sponzor UNIQA osiguranje osigurao je lijepe nagrade za male sudionike projekta.

Svi učenici dobili su na poklon i prepoznatljive zelene majice Na putu prema gore.

 

Program radionica provodili su članovi i voditelji udruge Na putu prema gore; planinski vodiči Aleksandar i Sandra Brborović, profesor tjelesne i zdravstvene kulture Robert Pocrnić, te asistenti na terenu.

Radionice su bile besplatne za učenike. Pri provedbi radionica veliku smo pažnju posvetili sigurnosti djece, a svemu smo imali podršku UNIQA osiguranje.

Više informacija o projektu i fotografija s održanih radionica pronađite na web stranici JA sam budućnost i Facebook stranici Ja sam budućnost